Aktier

Aktier är ägarandelar i ett företag, d.v.s när du köper aktier i ett bolag, köper du in dig som delägare i bolaget. Aktier kan vara förknippade med väldigt hög risk, därför är det viktigt att man läser på innan man börjar handla med aktier. Är man helt ny inom börsen skulle jag avråda från att handla aktier till att börja med. Istället skulle jag rekommendera att man investerar i ett flertal fonder medan man läser på om aktier. På så sätt kan man skaffa sig mer kunskap inom området. I takt med att man lär sig mer om börsen kan man börja investera i ett antal aktier och minska sitt sparande i fonder (om man är trygg med detta). Vill man börja investera i aktier kan jag varmt rekommendera Avanza (sponsrad länk) som plattform.

Hur bör man investera i aktier?

Precis som med all investering gäller det att ha en sund balans mellan förväntad avkastning och risken man tar. Med den erfarenheten jag har inom investeringar i aktier har jag genom åren lärt mig en del punkter som jag vill dela med mig av er. Dessa punkter säkerställer att man minskar sina risker på ett adekvat sätt.

Sparpengens checklista vid investeringar av aktier:

  1. Investera i mer än 10 bolag – Att investera i över 10 bolag kan låta som en väldigt hög siffra för en nybörjare. Däremot minskar man sin risk betydligt genom att sprida ut sina investerade pengar. Skulle ett bolag gå dåligt, utgör det en mindre andel av ens investerade pengar jämfört med om man endast skulle äga 1-2 bolag.
  2. Lägg inte alla ägg i samma korg – Köp bolag som verkar i flera olika verksamhetsområden (t.ex industri, e-handel, läkemedelsbolag, mjukvarubolag, fastigheter etc.). På så sätt riskerar du inte att investera i ”fel” typ av verksamhet. Det är även viktigt att du äger bolag spridda över olika världsdelar. Detta gör att du minskar den geografiska risken i din portfölj.
  3. Lyssna inte enbart på andra – Gör din egna bedömning av ett bolag! När folk runtomkring dig tipsar om olika specifika aktier kan dessa personer ha en speciell agenda med sina tips. Var därför kritisk, gör din egna bedömning. Tror du själv på bolaget? Hur kommer du agera ifall börsvärdet skulle minska 30%? Skulle du sälja i panik? Om svaret är ja, då kanske du inte ska äga det bolaget i första hand.
  4. Var långsiktig och investera i starka bolag som går med vinst! – Undvik förhoppningsbolag. Jag kan garantera dig att om du investerar i bolag som redan går med vinst så kommer du tjäna på det långsiktigt. Att chansa på förhoppningsbolag är lite som att spela på casino, det slutar sällan bra.
  5. Spara regelbundet – Månadsspara i dina aktieinnehav, d.v.s sprid ut dina köp över året regelbundet. På så sätt minskar du risken för att köpa ett visst innehav precis innan en stor krasch.

Investmentbolag

Jag vill slå ett slag för svenska investmentbolag som jag kan tycka är en utmärkt start för dig som är ny i aktiemarknaden. Ett investmentbolag är ett företag som har som affärsidé att investera i andra bolag, ofta har dessa bolag en lång framgångsrik historia av detta. Till sin hjälp har investmentbolaget professionella investerare som förvaltar bolagets tillgångar. Detta är ett mycket tryggare alternativ jämfört med om du själv som nybörjare skulle hitta bolag att investera i. Några exempel på svenska investmentbolag som historiskt presterat starkt är Investor, Latour, Kinnevik, Svolder m fl.

Hur investerar Sparpengen i aktier?

Jag följer självklart min egna checklista och har i nuläget 15 olika aktier. Jag planerar att skaffa mig fler aktier i framtiden och successivt minska min exponering mot fonder. Då jag fortfarande är väldigt ung och har en väldigt lång sparhorisont är jag beredd att ta lite högre risker än den gemene spararen. Trots det, har jag en stark portfölj med investmentbolag som bas med tillägg av tillväxtbolag jag tror på. Detta har gett mig en väldigt fin avkastning de senaste åren!

Vill du också börja investera i aktier?

Då kan jag rekommendera dig att skaffa ett konto hos Avanza (sponsrad länk). Det är den börsmäklare som jag personligen använder för investeringar i aktier sedan 2017. De har ett brett utbud, konkurrenskraftiga avgifter samt mycket lättillgänglig information på hemsidan. Ytterligare en stark fördel med Avanza är att du kan investera i både aktier och fonder upptill 50 000kr helt avgiftsfritt! Det är givetvis gratis att starta ett konto hos dom!

Aktier