Bank

När det kommer till betalning av olika produkter och tjänster både i fysiska och digitala butiker erbjuder bankerna olika lösningar för detta. I de flesta fallen är dessa banklösningar väldigt lukrativa för banken, mindre lukrativa för en själv. Men i vissa specialfall kan även dessa lösningar vara lukrativa för dig och du kan spara en del pengar genom att använda bankernas tjänster på rätt sätt.

Innan jag går in mer i detalj på detta är det viktigt att man känner till de olika alternativen och kan skillnaderna mellan dessa:

Bankkort (debetkort)

Ett kort som är kopplat till ditt bankkonto där du får din lön varje månad. När du betalar med det här kortet kommer pengarna att dras direkt från ditt bankkonto. Detta kort tar storbankerna en månadsavgift för utan att du får särskilt mycket fördelar.

Banknamn Pris Valutaväxlingsavgifter utomlands
Nordea Bank 39kr/mån 1,55% vid köp och uttag
Swedbank 39kr/mån 1,65% vid köp och uttag
Handelsbanken 25kr/mån 1,65% vid köp och uttag
SEB 35kr/mån 1,65 vid köp och uttag
En tabell som visar storbankernas olika alternativ för bankkortslösningar.

Kreditkort

Ett kreditkort är ett kort som är kopplat till en kredit, vilket innebär att banken lägger dina köp åt dig när du betalar med kortet. I slutet av varje månad får du istället en faktura som du betalar. Priset du får betala för att skjuta upp betalningen är en ränta som bankerna anger, den är oftast tvåsiffrig. Du kan dock alltid undvika räntan genom att betala hela beloppet på en gång när du får månadsfakturan. Väljer du att delbetala din faktura tillkommer det en ränta.

Därför rekommenderar jag kreditkort endast till dig som kan betala fakturor i god tid och har stabil ekonomi. Fördelen med kreditkort är att de ofta är mer förmånliga vid resor utomlands samt att man med vissa kreditkort får cashbacks, d.v.s en procentandel (oftast <1%) på allt som man handlar. Vill du läsa mer om mina tips för hur du bör tänka kring kreditkort samt vilket jag rekommenderar till dig, kan du läsa det här.

Betalkort

Ett betalkort påminner om kreditkort då du använder kortet för att göra köp och därefter får du en faktura i slutet av månaden på alla dina köp. Skillnaden gentemot kreditkort är att du måste betala hela fakturan på en gång och kan inte dela upp den på samma sätt som kreditkort. Fördelen med detta kort gentemot ett vanligt bankkort är just att vissa banker erbjuder kort utan några avgifter samt ger dig bonusar och andra förmåner.

Bankkort och banklösningar