Sparande

Sparande handlar om att lägga undan pengar för att kunna använda dom i framtiden. Sparpengens syn på detta genomsyras av balans kring att spara för framtiden och leva i nuet. Det gäller att hitta en balans kring hur mycket man spenderar idag och hur mycket man sparar för framtiden, denna balans är högst individuell!

Sparkvot

När det kommer till sparande är begreppet sparkvot ett nyckelord. Sparkvoten är den procentuella andel av din nettolön som du lägger undan i sparande och anges i procent. Tjänar du t.ex 30 000kr netto och sparar undan 10 000kr av din lön har du 10 000 / 30 000 = 0,3. Det vill säga en sparkvot på 30%.

Vad är ett bra sparande och en bra sparkvot?

Återigen är detta högst individuellt. Det viktigaste med sparandet är att den blir av.

Sparpengen har inget specifikt sparkvotsmål, däremot siktar jag på att ha en så hög sparkvot som möjligt genom att undvika större onödiga köp, däremot är det viktigt att unna saker också regelbundet. Sparpengen hamnar ofta kring en sparkvot på 40-60%, detta tack vare en ganska så hög lön.

Vart ska jag spara

  • Sparkonto utan ränta? (t.ex sparkonto hos storbankerna) – Nej! Att ha sina sparade pengar på ett sparkonto utan ränta innebär att dina pengar inte kommer växa med någon ränta. Istället kommer det att ske en minskning av pengarnas värde år för år pga inflationen (ca 2%). Detta vill du gärna undvika!
  • Sparkonto med ränta? (T.ex sparkonto hos något mindre banker såsom Avanza (sponsrad länk), Klarna, Nordax m fl) – Detta rekommenderar jag om du avser att behöva pengarna inom 3-5 år, t.ex buffert, kontantinsats eller semesterpengar. Räntan är oftast mycket låg (0,3-1,0%, men bättre än ingenting!)
  • Investeringssparkonto (ISK) – Ja! Här kan du investera i både aktier och fonder och få en mycket bättre avkastning på dina sparade pengar. Här bör du investera med en sparhorisont på minst 5 år! Man brukar säga att börsen ger en avkastning på ca 7-8%/år i genomsnitt över en längre period! – Här kan jag rekommendera nätbanken Avanza för ditt sparande i ett ISK!

Sparpengen har valt att ha en buffert på 100 000 för oförutsedda utgifter. Tidigare har jag haft delar av mina sparade pengar på ett sparkonto med ränta för att jag skulle köpa en lägenhet. När lägenheten nu är köpt har jag valt att behålla bufferten på 100 000 och investera resterande av mina pengar långsiktigt på börsen på ett ISK.

 

Vill du lära dig mer?

Titta då in dessa underrubriker där du kan lära dig mer om att investera: